Svenska kyrkan, Pressmeddelanden
Svenska kyrkans logotyp

Kyrkomötet - startsida
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor
Beslut
Sök
 

Motion till Kyrkomötet
2005:37
av Karl Gunnar Svensson
Valförfarande vid val till domkapitel

Kyrkomötet

Mot 2005:37

Förslag till kyrkomötesbeslut

Kyrkomötet beslutar att 9 kap. 10 § kyrkoordningen skall ha följande lydelse:

    10 § Valet av de ledamöter och de ersättare som skall vara präst eller diakon äger rum vid ett gemensamt möte med stiftets präster och diakoner med biskopen som valförrättare. Därvid röstar prästerna och diakonerna gemensamt fram ledamöterna och ersättarna. Valet kan, efter beslut i domkapitlet, också ske i de olika kontrakten med kontraktsprosten som valförrättare.

      Röstberättigade som är förhindrade att närvara vid det gemensamma mötet får – när fråga är om val som sker med slutna sedlar – avge sina röster genom att sända valsedlarna med post eller bud. Valsedlarna för respektive val skall läggas i olika kuvert, vilka skall tillslutas och förses med egenhändigt undertecknad påskrift om innehållet. Kuverten måste för att valsedlarna skall tas med vid sammanräkningen vara valförrättaren tillhanda innan mötet börjar.

Motivering

Det är ett ganska omständligt val enligt nuvarande ordning när det är dags för val till ledamöter och ersättare till domkapitel som skall vara präst eller diakon. Enligt kyrkoordningen 9 kap. 10 § skall detta äga rum vid ett gemensamt möte med stiftets präster och diakoner. Men det blir ofta en ganska utdragen process. Att ägna en halv eller hel dag bara för val känns ganska meningslöst när dagen kunde användas på bättre sätt, till exempel till fortbildning vid ett tillfälle när alla tjänstgörande präster och diakoner är närvarande.

Skulle dessutom Kyrkomötet besluta att det rimligtvis borde vara samtliga i stiftet boende präster och diakoner som borde rösta, så blir det svårt att hitta någon bra plats att vara på eftersom det blir så mycket människor samlade på en och samma plats. Domkapitlet är ju inte längre arbetsgivare till tjänstgörande präster och diakoner i stiftet, men har tillsynsansvaret över samtliga varande präster och diakoner. Därför vore det rimligt att också samtliga borde få tillfälle att rösta.

Men det är väsentligt att ett domkapitel och dess biskop själva bör ta ställning till om de vill ha ett förenklat valförfarande. Kontrakten utgör en ganska lagom enhet för valen där kontraktsprosten kan ersätta biskopen.

Nomineringsprocessen finns inte föreskriven i kyrkoordningen och behöver inte inskrivas. Men det vore rimligt om en god modell kunde tas fram av t.ex. biskopen inför valen.

Träslövsläge den 29 juni 2005

Karl-Gunnar Svensson

Previous PageAlla motionerNext Page